Χωριά & οικισμοί της Μήλου. Αδάμαντας, Αδάμας, Πλάκα, Πλάκες, Τρυπητή, Τριοβάσαλος, Περα Τριοβάσαλος, Κλήμα, Σχηνωπή, Παλαιωχώρι, Πολλώνια, Απολλωνία, Προβατάς, Ζεφυρία, Χώρα, Μύτακας, Μανδράκια, Παχαίνα.

Ελληνικά

English

 
 
       

 

 

Δρομολόγια πλοίων από /προς Μήλο

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χωριά της Μήλου

Ο πληθυσμός της Μήλου είναι 4.500 κάτοικοι περίπου και κατοικούν στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού και συγκεκριμένα σε 8 χωριά. Την Πλάκα που είναι η πρωτεύουσα του νησιού , της Πλάκες , την Τρυπητή, τον Τριοβάσαλο, τον Πέρα Τριοβάσαλο, τα Πολλώνια, την Ζεφυρία, και τον Αδάμαντα, που είναι και το λιμάνι του νησιού.   Υπάρχουν και αρκετοί παραθαλάσσιοι οικισμοί που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση κατά τους θερινούς μήνες. Αυτοί είναι το παλιοχώρι, ο Προβατάς και το Κλήμα.
Αδάμαντας : Το χωριό κτίστηκε το 1835 από Σφακιανούς της Κρήτης, που κατέφυγαν στη Μήλο μετά από   αποτυχημένη εξέγερση τους εναντίον των Τούρκων. Φυσικό μεγάλο λιμάνι που προσεγγίζουν τα πλοία ο Αδάμαντας είναι το τουριστικό κέντρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει ταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες, αγορά καθώς και πρακτορείο διεθνούς και ελληνικού τύπου.
Πολλώνια : Τα Πολλώνια είναι ένα γραφικό ψαροχώρι κτισμένο γύρο από ένα φυσικό κολπίσκο . είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες . εκεί μπορείτε να βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια, και μικρά καφενεία. Από τα Πολλώνια εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς τη γειτονική Κίμωλο με πλοίο ανοικτού τύπου.
Πλάκα : Η Πλάκα, κτισμένη σε πλάκωμα 220μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Έχει διατηρήσει τη γνήσια νησιωτική λαϊκή αρχιτεκτονική της, με τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και θεά προς τον κόλπο της Μήλου. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο και την Παναγιά την Θαλασσίτρα. Ανεβείτε από τα πλακόστρωτα δρομάκια στο κάστρο, που κτίσθηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες της Μήλου, και να δείτε τα ερείπια που σώζονται μέχρι σήμερα.
Τρυπητή : φεύγοντας από τη Πλάκα, συναντάμε το παραδοσιακό χωριό της Τρυπητής. Είναι ένα όμορφο χωριό με εντυπωσιακοί θεά στο κόλπο της Μήλου. Εκεί θα δείτε τους γραφικούς ανεμόμυλους, και τον Ιερό Ναό του Άγιου Νικολάου, Κατακόμβες και το Αρχαίο θέατρο.
Τριοβάσαλος - Πέρα Τριοβάσαλος : είναι τα πρώτα χώρια που συναντάμε μετά τον Αδάμαντα και βρίσκονται κτισμένα αμφιθεατρικά σε δυο αντικριστούς λοφίσκους. Θα βρείτε ουζερί, καφενεία, ταβέρνες,  και στον καρόδρομο βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μήλου. και αξιοθέατα είναι οι εκκλησίες του Αγ. Σπυρίδωνα και του Αη Γιώργη με το γνωστό ψηφιδωτό.
Κλήμα : το Κλήμα είναι ένα μικρό ψαροχώρι με λίγους κάτοικους. Στο οικισμό μπορείτε να θαυμάσετε τα "ΣΥΡΜΑΤΑ" μικρά σπιτάκια στα οποία φυλάσσονται οι βάρκες κατά τη χειμερινή περίοδο. Κοντά στο οικισμό, σε κάποιον αγρό, βρέθηκε το1820 η Αφροδίτη της Μήλου, και το άγαλμα του Πραξιτέλη
Ζεφυρία : Η Ζεφυρία είναι ένα μικρό χωριουδάκι με 150 κάτοικους. Ήταν η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται 5,5 ΝΑ του Αδάμαντα. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Πορταϊτισσας ή Πορτιανής που χτίσθηκε το 17ο αιώνα. Είναι η παλαιότερη εκκλησία  της Ζεφύριας και η παλιά Μητρόπολη της Μήλου